Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Rudolf Péter nekitámad a polit
  2008-02-13 18:16:40, szerda
 
  Rudolf Péter nekitámad a politikai elitnek


Zéró tolerancia

Én befizetek. Ő zsebrevágja - Rudolf Péter nekitámad a politikai elitnek


Az, hogy Gyurcsány Ferenc hatalmon van, csupán következménye a közállapotoknak - mondja Rudolf Péter, aki utóbbiakat igen sötéten látja. Keleti pu. címmel márciusban debütáló darabjába Kóka János is ihletett jelenetet, ám a rendező állítja: nem kormányellenes darab készül.

- Nem csak rendezője, szerzője is a Keleti pu. című darabnak. Nem elég jók a kortárs drámák?

- Minő újságírói agresszió! Születik valami, s máris összeugrasztana a drámaírókkal? Szó sincs elégedetlenségről. Épp nem volt autóm, vonatoznom kellett, s ha már így, leültem a pályaudvaron sakkozni egy százasban. Vesztettem. Főként mert arra figyeltem, ami körülöttem zajlik. Ebből jött az alapötlet, de a darab még a próbák során is alakul. Főleg Bús Gábor Olivér és Hársing Hilda műve, de annyira azért belefolyok, hogy kisebb betűvel ugyan, de ráfér a plakátra az én nevem is.

- Álszerénykedik?

- Így igazságos. Az alapötletem ugyanis nem valami őrült nagy gondolat. Csupán azt vettem észre: egy pályaudvarnál nincs alkalmasabb helyszín, hogy egy ilyen fortyogó országot megmutass. Ott ugyanis szinte mindenki megfordul.

- Az elit nem. Meg sem jelenik a darabban?

- Dehogynem. Csak nem a pályaudvaron.

- Hát?

- Fölötte.

- Mondjuk helikopteren?

- Mondjuk.

- Politikai propagandadarabot rendez tehát?

- Eszemben sincs. A színház elvileg a napi politika felett áll, annál magasabb szinten kell moralizálnia. Ugyanakkor nem kerülheti meg, hogy szóljon a máról: nem lehet állandóan leporolgatni Shakespeare-t, megtalálni a Lear királyban a ma is érvényes üzenetet. Csakhogy itt a magyar paradoxon: ez az ország olyan egészségtelenül átpolitizálódott, hogy bármit mutatok meg a valóságból, alig tudom elkerülni, hogy aktuálpolitizálásnak hasson. Erről nem a színház tehet, hanem a politika - ha a színház erkölcsi kérdéseket vet föl, akkor egyesek propagandát látnak bele.

- Magyarán: a hazugság mint jelenség bemutatása a színház dolga, csakhogy erről beugrik a miniszterelnök.

- Valahogy így, holott a cél nem ez. A helikopter sem egy személyre utal, hanem arra a magatartásra, ahogy az elit a pórhoz viszonyul. A tragédia az, hogy nem íróasztal mellett kell kiizzadni ilyen jelképeket, hanem adja őket az élet. És a simli ott van minden kilométerkőnél. Nemrég egy rendelőben harminc másodpercnyi ismeretség után felvázolta egy ismeretlen, hogyan csalnak, lopnak a cégénél.

- A kormány épp hadat üzent a mutyizóknak, a feketegazdaságnak. Zéró tolerancia.

- Bennem is épp ennyi van az urak felé. Zéró tolerancia. Hálás lennék hát, ha magukon kezdenék. A korrupció és a hatalom sziámi ikrek, mióta világ a világ, de a mértéke elviselhetetlenné kezd válni. Ha elbocsátanak, adóztatnak, közben a megértésemet várják, mondván, nagy a baj, ki kell rángatni az ország szekerét a kátyúból, de közben egyre kövérebben ülnek egyesek a szekéren, amit mi rángatunk, indulatba jön az ember. Nem én vezettem lápba a szekeret. Én befizetek. Te beszeded. Ő zsebrevágja. Persze ez általánosítás - ám az embernek alig vannak információi.
- Olvasni kell.

- Feltáró cikkek jelennek meg, de nincsenek következmények. Gyanús minden, zsigerig hatol a bizalmatlanság. Persze lehet elemezni az idevezető utat; nyilván benne van a szocialista örökség is - akkor sikk volt átvágni az államot, De ez már a miénk, tehát magunkat vágjuk át. Mindannyian részesei vagyunk a játszmának, s amíg nem alakul ki a közösség érzése, semmi esélyünk. Ezért rémisztőek a hazugságok, a korrupció örvénye, mert ez ellen hat. És ostobaság lenne azt állítani, hogy erről csak az egyik vagy a másik oldal tehet.

- Egyik kutya, másik eb? Ismerős érvelés. Balról.

- A korrupció mértékét tekintve nagyjából egykutya.

- Honnan veszi?

- Nincs átfogó korrupciós térképem, de naivitás azt hinni, hogy az egyik oldal csak áll a fazék mellett ökölbe szorított kézzel. A valódi összelitbűn viszont az, ahogy egyfolytában vizslatjuk, hová tartozik egy kijelentés, egy érv. A teljes elit elfogadja ugyanis ezt a számára kényelmes helyzetet. Ezért kénytelen elfogadni az állampolgár is. Így a művész, az értelmiségi, amikor közéleti kérdésekben megszólal, azt nem kizárólag meggyőződésből teszi, hanem beleszámítja a megélhetését is. Ha kormánypárti szöveget ad elő, akkor azért, hogy megtarthassa a posztját, ha ellenzékit, akkor meg azért, hogy ha ezek buknak, majd ő foglalhassa el a kiszemelt széket.

- Tán nem jó szakember Balázs Péter Szolnokon, vagy a Bujtor- Eperjes páros veszprémi kinevezésével van baja?

- Szó sincs róla. Remek színházi emberek. A politika gondolkodásmódjával van bajom. Azzal, hogy nem azért tesznek ki valakit egy igazgatói székből, mert alkalmatlan, hanem mert politikailag nem ott áll, ahol a város vagy az ország vezetése. Ez a gyakorlat középszerűséghez vezet akkor is, ha olykor a politikai döntés valóban rátermett emberekre esik. Hogy az igénytelenségből nem vagyunk képesek kitörni - arról igenis tehet a mutyista logika. Az pedig, hogy a pályaudvaron szocreál állapotok uralkodnak, összefügg azzal, hogy odafönt sem változott meg a szemlélet. Rémisztő, hogy saját életükben azok sem különbek, akik egyébként mélyen fel vannak háborodva az ország állapotán.

- Ez önvallomás volt? Könnyített a lelkén?

- Úgy érti, korrupt vagyok-e én is?

- Úgy.

- Hogyne lennék. Lassan ötvenéves színészként közalkalmazottként kellene megkeresnem a megélhetésemhez szükséges összeget, eközben bt.-ken és kft.-ken keresztül létezünk, kényszervállalkozunk. Röhej.

- Röhej, de nem korrupció.

- Sok bűnöm van: kezdve a lustaságtól a hiúságon és a túlzott becsvágyon át a pitiáner féltékenységig. A valódi korrupció nem tartozik közéjük. Egyrészt így neveltek, másrészt egyike vagyok a kevés szerencsésnek: sok mindennel foglalkozom, egzisztenciámat rendben tudom tartani anélkül is, hogy jellemromboló kompromisszumokat kellene kötnöm.

- Nem csupán azért, mert önt nem kínálták meg egy jóféle igazgatói poszttal?

- Volt rá példa, hogy megkínáltak. Nem vállaltam.

- Merthogy ön "független"?

- Függetlenség? Az egyik politikai oldal világlátása közelebb áll hozzám, de ezzel nem mondok semmit, hiszen mindenkivel ez a helyzet, aki megfogalmazta már, milyen értékeket tart fontosnak. Ilyen értelemben tehát nem létezik függetlenség. A lényeg, hogy a véleményemért cserébe ne várjak semmit, s ha kínálnak, ne azért kínálják.

- Nincs is miért tartania a markát. Amióta beszélgetünk, egyet sem gyurcsányozott.

- Hogy ő hatalmon lehet, csupán következménye a közállapotoknak. Az őszödi beszéd napvilágra kerülésének pillanatában lehetett volna együtt felüvölteni, hogy ez sok. Nem így történt. Nem, mert ez a perverz kettéosztottság lehetetlenné tette. Pedig ez nem politikai hovatartozás kérdése volt, hanem egyszerű erkölcsi kérdés. Tudjuk persze, hogy a politikus működésének velejárója a torzítás és az ígérgetés, de azért ebben is vannak fokozatok! Elvileg. Mert szép lassan létrejött a "bravúros igazságbeszéd" költői képe. De ne legyenek illúzióink: ha a másik oldalon fogtak volna szerecsent, annak mosdatása is megkezdődött volna. - Le a teljes elittel? Az anarchista szerepében: Rudolf Péter.

- Ha tetszik. De akkor én vagyok a világ legfáradtabb anarchistája. Szerencsére a szakmámban kiélhetem az indulataimat, és nem kell az utcán tombolnom. Az indulatok persze nagyrészt abból fakadnak, hogy híján vagyunk egy sor információnak.

- Mire lenne kíváncsi?

- Mondjuk arra, hogy eldöntötték-e valakik, hogy én hülye fogyasztó legyek. Hogy kineveztek-e minket félperiféria-országnak? Kimondták-e a centrumországok hatalmasai, hogy itt, felénk nem érdekük a nemzeti kultúra léte? Hogy milyen módon van ebben benne a hazai elit? Esetleg a valódi döntéseket nem is ők hozzák?

- Elit-, és most már globalizációellenesség is... Irány a Magyar Gárda?

- A hazaszeretet nem zászlólengetés és hangoskodás. A szeretet nem üvöltözik. A szeretet figyel. Szeretem a hazámat, mert ismerem a történelmét, a kultúráját. A nemzetköziség is akkor működhet jól, ha mindenki ismeri és szereti magát, a másikra pedig kíváncsi. A globalizáció célja épp ez lehetne. Hogy Buenos Airesben egy kocsmában társalogjak néhány helyi figurával arról, mi van Maradonával. Spanyolul. Vagy törjék ők a magyart. Az élet értelme kapcsolattartás, közösséghez tartozás. Ezek vannak itthon széthullóban.

- Az Új Színház igyekszik közösséget építeni: újabban olcsó jegygyel engedi be a pedagógusokat - egy osztályfénykép felmutatásával azokat is, akiket már kirúgtak. Öné az ötlet?

- Nem, Márta Istváné. De lehetne. Pedagógus szülők gyermekeként rálátok arra, mit jelent tanárnak lenni. Az értelmiségi hierarchia alját. Miközben a nemzet léte azon múlik, hogy meg tudjuk-e őrizni az oktatást, a kultúrát és az egészségügyet. Azokat a dolgokat, amelyekből vonul kifele az állam.

- Hogyan lesz ebből katarzis - a színpadon, és azon kívül?

- A színpadon túli darab úgy rossz, ahogy van. A kilencedik felvonásban vagyunk, katarzis sehol. Normális esetben ilyenkor hazamegy a néző. Csak hova menjünk? Itthon vagyunk. A közélet jó esetben persze nem igényli a katarzist: elég lenne, ha működnének a dolgok. A színház célja viszont az, hogy az előadás után legalább öt percre jobb ember legyen abból, aki feláll a székből. A fentiek miatt igencsak nehéz feladat ez most, a Keleti pu.-nál.

- Valami vége csak van a darabnak.

- Bezárják a pályaudvart. Elmegy az utolsó vonat, azt is lekésik az utasok. Maradnak a csomagmegőrzőben. Várunk. Ott vagyunk hagyva egy helyzetben. Ennyi.


Stumpf András
hetivalasz.hu


Rudolf Péter színész, rendező � 1959. október 15-én született Budapesten, de gyerekkorát vidéken, Őrszentmiklóson, Vácdukán és Vácott töltötte. � Tizennégy éves korában a fővárosba költözött, a Móricz Zsigmond Gimnáziumban tanult. � 1983-ban diplomázott a Színházés Filmmivészeti Főiskolán, ekkor forgatta a Cha-cha-cha és a Szerencsés Dániel című filmeket. � 1983-tól 1998-ig a Vígszínház társulatának volt tagja, azóta szabadúszó. � 1992-93 között a Magyar Színészkamara ügyvivője volt. � Első színházi rendezését, a Dühöngő ifjúságot Eszenyi Enikő és Kaszás Attila főszereplésével évekig játszották. Első filmes rendezése az Üvegtigris volt, Kapitány Ivánnal karöltve. A második részt rendezőként egyedül jegyzi
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: átpolitizálódott, csomagmegőrzőben, igénytelenségből, középszerűséghez, kettéosztottság, közállapotoknak, megélhetésemhez, kapcsolattartás, főszereplésével, egészségtelenül, egzisztenciámat, összeugrasztana, centrumországok, őrszentmiklóson, bizalmatlanság, álszerénykedik, kormányellenes, féltékenységig, gyurcsányozott, meggyőződésből, zászlólengetés, kilométerkőnél, következmények, osztályfénykép, felmutatásával, miniszterelnök, véleményemért, megfogalmazta, következménye, színészkamara, pályaudvarnál, egészségügyet, szerencsésnek, igazságbeszéd, pedagógusokat, jellemromboló, politikai elitnek, rendező állítja, kortárs drámák, pályaudvaron sakkozni, próbák során, alapötletem ugyanis, pályaudvarnál nincs, ilyen fortyogó, színház elvileg, napi politika, magyar paradoxon, ország olyan, színház tehet, színház erkölcsi, hazugság mint, színház dolga, Rudolf Péter, Gyurcsány Ferenc, Kóka János, Főleg Bús Gábor Olivér, Hársing Hilda, Balázs Péter Szolnokon, Bujtor- Eperjes, Magyar Gárda, Hogy Buenos Airesben, Márta Istváné, Stumpf András, Móricz Zsigmond Gimnáziumban, Színházés Filmmivészeti Főiskolán, Szerencsés Dániel, Magyar Színészkamara, Eszenyi Enikő, Kaszás Attila, Kapitány Ivánnal,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Búzaszentelés  Az udvariasság alapja: önismer...  próbáljuk ki az őszinteséget  György napra  Minden szülő a lényével nevel.  Paul David Tripp Április 24  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Ünnepelj csak  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Különös!  Rögtön puha Mézes Krémes  Ahogy emelkedik a rezgés...  A keserű igazság  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Bizonyos kulturális szint nélk...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ünnepelj csak  Föld napja április 22  György napra  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  próbáljuk ki az őszinteséget  Naplemente  Amit átélünk,  Gábor Dénes gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cica  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Az embernek a társa: hiányzik.  Messziről jött ember  Facebookon kaptam  Messziről jött ember  Facebookon kaptam  A végzet az  Beney Zsuzsa  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Facebookon kaptam Gizike bar...  Volt egy...  Becsüld meg azt amid van,...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Ma a legtöbb civilizált ember ...  A világnak égető szüksége van ...  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Nehezen engedem  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Ma  Két tekintet van  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Semmit ne higgy el  Facebookon kaptam  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Ez a jó az alvásban.  Facebookon kaptam  Egyszerűen  próbáljuk ki az őszinteséget  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Beney Zsuzsa  Amit átélünk,  Bizonyos kulturális szint nélk...  Gondolatok az életről és szere...  Ahogy emelkedik a rezgés...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa  György napra  Facebookon kaptam Krisztinától  Az elfogadásnak...  Nehezen engedem  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  próbáljuk ki az őszinteséget 
Bejegyzés Címkék
politikai elitnek, rendező állítja, kortárs drámák, pályaudvaron sakkozni, próbák során, alapötletem ugyanis, pályaudvarnál nincs, ilyen fortyogó, színház elvileg, napi politika, magyar paradoxon, ország olyan, színház tehet, színház erkölcsi, hazugság mint, színház dolga, személyre utal, pórhoz viszonyul, rendelőben harminc, urak felé, hatalom sziámi, mértéke elviselhetetlenné, megértésemet várják, ország szekerét, embernek alig, idevezető utat, szocialista örökség, közösség érzése, korrupció örvénye, egyik vagy, másik oldal, korrupció mértékét, egyik oldal, fazék mellett, valódi összelitbűn, teljes elit, számára kényelmes, kiszemelt széket, igazgatói székből, város vagy, ország vezetése, gyakorlat középszerűséghez, politikai döntés, mutyista logika, pályaudvaron szocreál, ország állapotán, megélhetésemhez szükséges, túlzott becsvágyon, pitiáner féltékenységig, valódi korrupció, kevés szerencsésnek, jóféle igazgatói, egyik politikai, véleményemért cserébe, őszödi beszéd, perverz kettéosztottság, politikus működésének, másik oldalon, teljes elittel, anarchista szerepében, világ legfáradtabb, szakmámban kiélhetem, utcán tombolnom, indulatok persze, centrumországok hatalmasai, nemzeti kultúra, hazai elit, valódi döntéseket, szeretet figyel, másikra pedig, globalizáció célja, kocsmában társalogjak, élet értelme, osztályfénykép felmutatásával, értelmiségi hierarchia, nemzet léte, színpadon túli, kilencedik felvonásban, színház célja, előadás után, fentiek miatt, utolsó vonat, fővárosba költözött, második részt, átpolitizálódott, csomagmegőrzőben, igénytelenségből, középszerűséghez, kettéosztottság, közállapotoknak, megélhetésemhez, kapcsolattartás, főszereplésével, egészségtelenül, egzisztenciámat, összeugrasztana, centrumországok, őrszentmiklóson, bizalmatlanság, álszerénykedik, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3816
  • e Hét: 18046
  • e Hónap: 29157
  • e Év: 182653
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.